Přesuout na hlavní obsah

„Triatlon a skialpy se k sobě skvěle hodí“

Období pandemie „dal“ Filip Matějovič v hlubokých lesích Šumavy, kde zvládl trénovat na další triatlonovou sezonu.

Jsi sportovní univerzál – vedle triatlonu, který je tvým hlavním sportem, děláš ještě skialpinismus. Není přece jen zvládat oboje už příliš fyzicky náročné?
Oba sporty se vzájemně skvěle doplňují. Sice přecházím z jedné sezony do druhé vcelku plynule, bez delšího odpočinku, ale zvládnout se to dá.

Prozradíš, jak jsi se k těmto sportům dostal? Byl jsi moc aktivní dítě a rodiče tě potřebovali unavit?
Ke skialpinismu jsem se dostal přes závodní lyžování. Jednou jsem šel skialpový závod u nás na Šumavě a chytlo mě to. A k triatlonu jsem přišel přes horská kola, úplně stejným mechanismem, jako jsem se dostal ke skialpinismu.

Dnes jsi špička v republice v obou sportech. Prozradíš nám, jak trénuješ a kdo tě trenérsky vede?
Před každou sezónou si stanovím ty závody, na kterých chci něco zajet, a podle toho se uzpůsobí trénink. Kolo a běh trénuji výhradně s tátou a plavání s TAPem.

Část letošní sezóny ovlivnila karanténa. Jak se to dotklo tvého sportování a máte už opět kalendář závodů?
Většinu karantény jsem strávil na Šumavě. Trénovat jsem mohl v rámci možností i venku, protože v hlubokých šumavských lesích nikdo není. Za celou karanténu jsem tam nikoho nepotkal. Termínovku již máme, první závody českého poháru nás čekají 4. 7. v Račicích.

Takže se dá říct, že jsi to období strávil, jako by šlo o velmi dlouhé soustředění?
Samozřejmě trénink v době vrcholu pandemie u nás byl i pro mě omezený. Byl jsem přes toto období výhradně doma a zaměřoval jsem se podobou práce na zahradě na sílu :-)

Jak bys tedy zhodnotil, že jsi připravený na sezonu, a jaké máš letos cíle?
Oproti loňskému roku mám najeto méně na kole, protože jsme neodjeli kvůli pandemii na Mallorcu, ale snad to v průběhu sezony doženu. Hlavní sezona bude v září, protože se bude konat Xterra v Prachaticích a Czechman, tedy dva vrcholy v sezoně pro mě.

Terénní triatlon má spoustu specifik. Co tě na něm baví nejvíc a proč bys ho doporučil dalším mladým sportovcům?
Xterry jsou delší než silniční závody, některé velmi těžké Xterry (jako například ta v Prachaticích) se přirovnávají k polovičním Ironmanům. Čím delší závod, tím pro mě lepší. Hlavně mě baví, že je to na horských kolech, jsem bývalý biker, takže oproti ryzím triatlonistům mám v technice výhodu. Koho baví dlouhé závody, nechť Xterru vyzkouší.

Dlouhé závody lze zvládnout jen s kvalitním tréninkem, který zabere čas. Jak se dá kombinovat studium na sportovním gymnáziu a vrcholový sport?
Většinou trénuji dvoufázově, tedy první trénink mám hned ráno od 6 h. A druhý si odjedu odpoledne, takže tímto způsobem to zvládat lze.

Zvládáš kromě sportu a školy ještě nějaké další aktivity, nebo ti oboje zabere veškerý volný čas?
Já se tréninkem bavím; sice mi to zabere veškerý volný čas, ale mně to takto vyhovuje.

Sport dává do života disciplínu a řád. Jsi ty sám také pořádkumilovný, nebo se spíš řídíš heslem, že inteligent zvládá chaos?
Řekl bych, že to mám tak půl na půl :-D

Vrcholově sportovat se nedá bez podpory a zázemí. Kdo tobě nejvíce pomáhá a komu bys chtěl poděkovat?
V první řadě mému tatínkovi za skvělé trenérské vedení, Triatlonu Plzeň za zázemí oddílu a v neposlední řadě určitě Akademii individuálních sportů Plzeňského kraje.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.