Přesuout na hlavní obsah

Petr Hrubý: Proč bych USA nedoporučil?!

Greensgate Golf Club má v extralize mužů „americkou“ posilu, nejmladší tým má i jednoho z nejmladších lídrů.

Petře jaké to je být ve svém věku tím, na kterého všichni spoléhají?
Extraliga je týmová soutěž. Nepřipadám si jako lídr. Síla je v tom, jaká jsme parta. Cítím se být pouze součástí mladého „mužstva“. Prakticky jsme spolu vyrůstali – skutečně i golfově. Funguje nám to.

Jsi odchovanec Dyšiné, přesto nyní studuješ a hraješ většinu roku v USA. Jak jsi se na školu dostal?
Došel jsem do stádia, kdy mi bylo jasné, že bez pořádného tréninku přes českou zimu nemám šanci na výrazné zlepšení. Začali jsme pátrat po možnostech kombinace tréninku a studia. Florida byla poměrně jednoduchou volbou. Školu jsme vybrali nejprve jen na půl roku. Nakonec jsme se s rodiči rozhodli v USA dostudovat střední a pokračovat na univerzitě. Nabídky studia na univerzitách závisí hodně na tom, jestli se povede vyhrát nebo se dobře umístit v zajímavém turnaji. To se mi povedlo v prosinci 2017 - vyhrál jsem Doral Publix Junior Classic v kategorii 16–18let.

Jaké jsou rozdíly v přípravě u nás a za mořem?
Nijak markantní. Spoustu věcí jsem si už na sobě vysledoval a vyzkoušel. Odhadnu, kdy je dobré trénink vynechat a odpočinout si a kdy je dobré naopak zabrat.

Letní sezónu trávíš v Plzni. Co jsi odehrál za turnaje?
Hrál jsem např. mezinárodní mistrovství Německa do 18 let, pak také The Amateur Championship ve Skotsku, ME týmů dorostenců do 18 let. Vrchol mám teď – The Boys Amateur Championship v Severním Irsku. Ten patří mezi nejlepší juniorské turnaje na světě.

Jak bude pokračovat tvá sezóna na Floridě?
Až se vrátím do USA, podzimní turnaje naplánujeme s trenéry. Před Vánoci zkusím zopakovat úspěch na Doral Publix v Miami.

V tvém podání je golf celoroční sport. Doporučil bys tedy svoji náročnou cestu všem, nebo si myslíš, že takto náročný model přípravy je jen pro někoho?
Jestli bych svou cestu doporučil dalším? Proč ne?! Je třeba si jen uvědomit své priority a rozhodnout se, co všechno jsem jim ochoten obětovat. Prakticky jsem odešel z domova, od kámošů i rodiny, ale na druhou stranu jsem se osamostatnil, naučil se anglicky, postarat se sám o sebe… A v golfu? Pořád se chci zlepšovat, hrát univerzitní a pak třeba i profesionální golf. Těším se, co mi budoucnost přinese.

I my se těšíme, jak se dál bude Petrovi dařit, a doufáme, že i podpora od Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje k tomu pomůže.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.