Přesuout na hlavní obsah

Olympiáda? Rád, ale hlavně běhat s chutí

Štěpán Zuna lyžuje od 3 let a doufá, že bude dalším českým reprezentantem z úspěšného plzeňského klubu.

Co konkrétně tě na lyžování nejvíc baví a co bys na něm naopak změnil, kdyby to šlo?
Nejvíc mě na lyžování baví ta volnost, ať už ve výběru tréninkových prostředků, nebo trasy, kterou zvolím na trénink. Na běžkách bych asi nic neměnil, tento sport se mi líbí po všech stránkách.

Je to fyzicky náročný sport, líbí se ti trénovat kondici a být fyzicky zdatný, nebo to bereš jen jako součást tohoto odvětví?
To, co natrénuji, využiji nejen při sportu, ale hodí se to i v životě, což se mi líbí, být fyzicky zdatný je určitě výhoda a zároveň nezbytná součást mého sportu.

A jak teď v polovině léta trénují lyžaři?
Nejčastěji běháme nebo jezdíme na kolečkových lyžích, o něco méně pak posilujeme a trénujeme na kole.

Je velký rozdíl, když jezdíte na kolečkových lyžích a pak na lyžích v zimě? Nebo ten, kdo je dobrý na kolečkách, je stejně dobrý i v zimě?
Kolečkové lyže mají menší odpor a jsou kratší, ale na technice jízdy se nic nemění. Výsledky v zimě a v létě jsou většinou srovnatelné.

Jak těžké je být konkurence schopný, když jsi z Plzně, kde sněhové podmínky zdaleka nejsou takové jako někde na horách?
V mém věku to zatím ještě jde, akorát více trénujeme na těch kolečkových lyžích než ostatní, jak se to projeví dál, nevím, uvidíme.

Plzeň je přesto celkem úspěšná ve výchově běžeckých reprezentantů, čím si myslíš, že to je?
Myslím, že to je způsob, jakým náš klub SPORT CLUB PLZEŇ funguje, ale také dojíždíme často na hory, takže se snažíme na sněhu být co nejčastěji.

Je pro tebe osoba trenéra důležitá? Je to člověk, kterému v tréninku věříš a důvěřuješ?
Ano, svého trenéra p. Razýma vnímám jako někoho, s kým mohu probrat své pocity z tréninku a řešit svůj aktuální stav.

Trenér, ale i další podpora jsou pro mladého sportovce základem k úspěchu, kdo všechno ti pomáhá a jak se ti daří kombinovat školu a lyžování?
Jelikož studuji Sportovní gymnázium v Plzni, tak to jde kombinovat celkem dobře, ve škole umí vyjít vstříc. Hodně mi pomáhá rodina a domácí prostředí, naše rodina sportem žije, bratr se také věnuje lyžování, takže nám to doma dobře funguje.

A jaké máš cíle na příští sezonu a do budoucnosti?
Chtěl bych obhájit výsledky z minulé sezony, takže se pravidelně umísťovat na medailových pozicích v českém poháru. A do budoucna? Určitě bych se jako každý sportovec rád podíval na olympiádu, ale hlavně bych v tomto sportu chtěl pokračovat s takovou chutí jako doteď.

Nejen škola a sport asi vyplňují tvůj volný čas, máš ještě nějaký koníček? Jak nejraději trávíš svůj volný čas?
Už šestým rokem se věnuji hře na trumpetu a hraji v orchestru, jinak zbytek svého volného času nejčastěji trávím s rodinou.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.