Přesuout na hlavní obsah

„Nikdy neutíkám od rozdělané práce“

Olympionička Dana Čechová trénuje talenty Plzeňského kraje ve stolním tenisu.

Co tě vedlo k tomu věnovat se dětem v Regionálním Centru Mládeže už během aktivní kariéry?
Již rok jsem na Sokole Plzeň V vedla spolu s Danielou Smutnou tréninky dětí, ta mě pak oslovila, zda bych nechtěla vést i krajský výběr v RCM. Většinu dětí jsem znala buď z Plzně, nebo z tréninků v Klatovech, kde jsem pracovala se skupinou kolem Ondry Květona, takže jsem na to kývla a už máme za sebou dva roky. Zároveň je to dobrá praxe při studiu trenérské licence A, kterou studuji na FTVS v Praze.

Většina výpravy na ODM 2019 byla členy RCM a Helena Sommerová a Ondřej Květon jsou dokonce reprezentanty, čím to, že se najdou reprezentanti i v malých oddílech?
Většinou je to zásluha práce jejich rodičů. Za většinou z nich totiž stojí rodič stolní tenista, který se svým dítětem pilně a pravidelně trénoval již od malinka. Vyšší tréninkové dávky se výrazně projevují ve výsledcích i výkonech. Bohužel v tak malých oddílech pak často chybí trenéři a návaznost na vyšší úroveň stolního tenisu, takže děti přecházejí do středisek.

AIS se snaží vytvářet kvalitní podmínky pro mládežnické reprezentanty v rámci Plzeňského kraje, je to cesta do budoucna i pro stolní tenis?
Přála bych si, aby takový projekt jako AIS existoval v době, kdy jsem se v 15 letech rozhodovala, co dál, protože jsem přerostla tréninkové možnosti v mém mateřském klubu. Určitě je to velká pomoc pro stolní tenis a všem mladým a nadějným bych společnou cestu s AIS doporučovala. Nadstandardní služby, které nabízí akademie, kluby jen těžko poskytnou a bez nich je cesta na vrchol velmi těžká a v dnešním sportu téměř nemožná.

Co dalšího je potřeba, aby mladí dosáhli takových úspěchů jako ty, nebo dokonce ještě větších?
Pevné rodinné zázemí, štěstí na trenéra, se kterým si „sednete“ a bude opravdu rozumět stolnímu tenisu, pevná vůle, mentální příprava a kvalitní vedení v průběhu kariéry.

Mentální příprava je v posledních letech velmi populární téma, je to opravdu tak důležitá složka přípravy, nebo stejně pak vyhrávají jen ti nejrychlejší a nejsilnější?
Osobně jsem se ke spolupráci se sportovním psychologem dostala až ve svých 25 letech. Dle mého názoru již velmi pozdě, ale intenzivní prací se mi podařilo spoustu věcí naučit a změnit. Mentální příprava je důležitou složkou, jak výkonu, tak i tréninku. Je stejně důležitá jako fyzický nebo technický trénink. Měla by zkrátka být nedílnou součástí sportovní přípravy.

Jak vlastně vypadá běžný den nebo týden mladého reprezentanta ve stolním tenise a v čem se liší od tvého mládí?
Většina by již měla mít individuální studijní plán ve škole. Trénuje se dvoufázově, ráno 2 hodiny, odpoledne 2 hodiny. Ideálně by měl být zařazen dostatek kondičních a kompenzačních tréninků, o víkendu se hrají republikové turnaje, mezinárodní akce trvají většinou skoro celý týden. My jsme v tomto věku trénovali ještě víc... nebo mi to tak alespoň přišlo (smích).

Ty jsi nyní startovala na Evropských hrách v Minsku a v létě tě čeká celá řada turnajů po celém světě, jak bude vypadat tvé další trenérské působení v RCM Plzeň?
Vzhledem k tomu, že letošní sezonu už směřuji k OH 2020 v Tokiu, tak bude pro mne osobně hodně náročná hlavně z pohledu reprezentačního vytížení. Přesto se budu dál věnovat jako garant v AIS Helence i Ondrovi a dál povedu RCM Plzeň, protože nikdy neutíkám od rozdělané práce, která mě navíc naplňuje a baví.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.