Přesuout na hlavní obsah

Nejčastěji mi v hlavě zní písničky

Chybí jí režim škola-trénink. Přesto se Nicole Harmašová snaží vidět věci v lepším světle a těší se, až si zazávodí.

Kdy jsi se dostala k plavání a byl to v dětství tvůj jediný sport?
Začala jsem, když mi bylo cca 5 let, a dělala jsem i sportovní gymnastiku.

Závodní plavání začalo asi později... Proč vyhrálo plavání, a ne gymnastika?
Plavání jsem věnovala mnohem víc času a taky mě více bavilo, takže rozhodnutí nebylo nijak těžké. Také jsem si na gymnastice způsobila pár úrazů, takže plavání připadalo rodičům bezpečnější.

Nakolik tě ovlivnili první trenéři? A kdo z trenérů tě v kariéře ovlivnil nejvíc?
První trenéři mě ovlivnili dost. Dokázali vybudovat můj vztah k plavání, viděli ve mně naději a hodně mě podporovali. Nejvíce moji kariéru ovlivnili dva trenéři. Můj předchozí trenér Aleš Plachta, díky kterému jsem získala první medaile z MČR a uvědomila jsem si, že se plavání chci věnovat naplno, a Lukáš Luhový, u kterého plavu nyní a stále mě posouvá dál.

V kolika letech jsi dosáhla poprvé na medaile z MČR? Můžeš se nám pochlubit, čeho všeho už jsi dosáhla?
Poprvé jsem získala stříbrnou medaili na zimním MČR žactva do 12 let. Dvakrát jsem zvítězila na zimním MČR 2019 v kategorii mladší dorost, poté jsem se umístila jednou na druhém a dvakrát na třetím místě. Mám i několik medailí z kategorií mladšího i staršího žactva. V září se nám s holkami podařilo vyhrát MČR družstev, což považuji za skvělý výsledek. Doufám, že se budu dál zlepšovat a dosáhnu vyšších cílů (úsměv).

Plavání je bráno jako celkem monotónní sport... Je tedy pravda, že se někdy na tréninku „počítají dlaždičky na dně“, aby se člověk nenudil?
Je to občas nudné, plavat od stěny ke stěně, ale myslím si, že počítání dlaždiček je drb (smích). Nebo já osobně neznám nikoho, kdo by to dělal. Navíc plaveme tak rychle, že bychom je stejně nestihli spočítat (smích).

A co tobě nejčastěji při tréninku běží hlavou? Počítáš tempa, nebo se soustředíš na dýchání, nebo ti třeba hlavou zní nějaká melodie?
Občas si počítám tempa, když je trénink opravdu těžký a snažím se tak na bolest nemyslet. Také si odpočítávám zbylé metry. Nejčastěji mi ale v hlavě zní náhodné písničky, na které si zrovna vzpomenu.

A jaký je rozdíl v tom, co hlavou běží při závodě?
Před závodem mi běží hlavou hodně myšlenek, například jak se mi poplave, nebo jaký čas bych chtěla zaplavat, ale jakmile skočím do vody, tak nemyslím už na nic. Jen být co nejrychleji v cíli (úsměv).

V současné době bohužel závody nejsou, jak se ti daří zvládnout tuhle náročnou dobu pro sport?
Na začátku pandemie jsem myslela negativně, teď mi ale nezbývá nic jiného než doufat, že se co nejdříve naskytne možnost zazávodit si. Rozhodně si budu závodů mnohem více vážit a nebudu je brát jako samozřejmost.

Jaký je nyní tréninkový program plavce, když nemůžeš plavat?
Díky tomuto „volnu od bazénu“ jsem letos mohla využít běžky, na které bych jindy neměla moc času. Také daleko víc běhám. Náš kondiční trenér Áda Blecha nám posílá plány na kruhové tréninky a videa se správnou technikou cviků.

Takže nejen teď, ale i během kariéry máš určitě lidi, kteří tě podporují a bez kterých bys nebyla tak dobrá... Chtěla bys někomu veřejně poděkovat?
Určitě rodičům, hlavně taťkovi, který mě ve sportu velmi podporuje. Další díky patří mému nynějšímu i bývalému trenérovi, bez kterých bych určitě nebyla tam, kde nyní jsem. A také mým spoluplavcům, protože bez nich by mě plavání nebavilo.

A co ještě tě baví kromě plavaní? Máš ještě nějaké koníčky?
Ráda běhám a pak taková klasika – sledování seriálů a filmů.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.