Přesuout na hlavní obsah

„Můj sport je dobrý pro všechny“

Rychlostní kanoistka Denisa Řáhová loni vybojovala bronzy na MEJ a letos by chtěla přinejmenším repete!

Rychlostní kanoistika je velmi fyzicky náročný sport, jak ses k němu dostala a co se ti na něm líbí?
K rychlostní kanoistice mě dostal můj nejlepší kamarád, když mi bylo 12 let. Na kanoistice se mi líbí ta skvělá parta lidí, co je u vody a taky, že nejezdíme jen na vodě, ale ke kanoistice patří hodně i běh, posilovna, plavání a běžky.

Kanoe, nebo kajak, a jaké disciplíny jezdíš?
Já jezdím kanoi a disciplíny mám C1 200 m a 500 m, C2 200 m a 500 m a letošní rok by se měla poprvé objevit na MČR i disciplína C4 kanoistky, tak tu bych také chtěla jet.

Jsi medailistka z mistrovství Evropy juniorek, což je obrovský úspěch. Kam až sahají tvé sportovní sny?
Na letošní rok bych si přála se opět nominovat na ME a z něho dále na MS. A na MS se dostat do velkého finále. A třeba někdy v budoucnu si zajet nominaci na OH.

Říkala jsi, že jste dobrá parta, máš ale někoho, kdo ti opravdu nejvíc pomáhá v tvém sportovním vývoji?
Tak asi určitě můj trenér Karel Kožíšek, pak také rodina a kamarádi.

Prozradíš nám, čím to je, že jsi tak dobrá? Máš nějakou výjimečnou schopnost jako třeba cit pro vodu nebo jízdu na vlně, nebo je za vším hlavně velká dřina?
No to nevím, snažím se chodit prostě na všechny tréninky, plnit je podle plánu, hlídat si techniku pádlování a myslím si, že je důležité, že mě to stále baví.

K vrcholovému sportu patří i cestování. Cestuješ ráda a kam už jsi se s kanoistikou podívala?
Jo, cestuji moc ráda, jen mi trošku vadí létání. Na soustředění a závodech jsem byla už v Itálii, Chorvatsku, Slovensku, Francii, Maďarsku, Srbsku, Bulharsku a Polsku.

A můžeš nám prozradit, jak cestují lodě, když jsou závody třeba v Americe, nebo Austrálii, to se vejdou celé do letadla?
:-D No vidíte, já jsem ještě nikdy tak daleko neletěla, takže úplně nevím, jestli se lodě vlastně převážejí letecky. Ale většinou se lodě posílají přes nákladní loď, anebo se po domluvě půjčují na místě od nějakého oddílu třeba, tak vím, že to funguje při soustředění v Americe.

Jak jsi říkala, že ke kanoistice patří i řada jiných sportů, jsi na některý výsledek z nich taky pyšná a který další sport tě baví nejvíc?
Ano, asi na všechny, postupně se v nich zlepšuji a jde to i poznat. Nejraději mám plavání a letos jsem si trošku oblíbila i běžky.

Ale zpátky na vodu, jsi spíš závodní, nebo tréninkový typ?
Závodní! :-)

Když jsi začínala ve 12 letech, tak jakými sporty jsi si prošla předtím?
Před kanoistikou jsem závodně plavala a hrála badminton. Jinak ještě spousta sportovních kroužků ve škole.

Takže bys kanoistiku doporučila hlavně pro živé děti, které jejich rodiče potřebují někde nechat pořádně vyřádit, nebo je to sport spíše o disciplíně?
Myslím si, že je to dobrý sport pro všechny :-)

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.