Přesuout na hlavní obsah

Medailová fantazie na mistrovství Evropy

Dvě stříbra, bronz, český rekord, ..., atleti z plzeňské škodovky se pořádně činili! A to emotivní hodnocení...

Evropského šampionátu juniorů, který hostilo švédské město Borås, se zúčastnilo hned pět členů AIS PK. Jak nám, tak samozřejmě i AK ŠKODA Plzeň přineslo spoustu radosti a my vám ji moc rádi zprostředkujeme báječnými slovy sekretáře klubu Michala Černého a fotkami jojka.cz:

První medailové úspěchy jsme měli ve finálovém klání diskařů, které dopadlo pro plzeňská dvojčata naprosto famózně. Michal i Jakub Forejtovi si přivezli cenný kov a potvrdili pozici nejlepších diskařů v Evropě a obrovských talentů české atletiky. Michal slaví stříbrnou medaili za výkon 62,17 m a Jakuba zdobí medaile bronzová, kterou získal za hod dlouhý 61,64 m.

Na medailový úspěch velkých bratrů navázal čtvrtkař Filip Ličman (na fotce je úplně vpravo) s českou štafetou na 4 x 400 m ve složení Töpfer-Ličman-Lehar-Krsek. Ta získala skvělé stříbrné medaile v novém českém rekordu 3:08,50 min. Filip tak dal zapomenout na nešťastný pád ve svém individuálním startu na 400 m překážek na začátku šampionátu. Filipa neúspěch neskolil, ale naopak posílil, tak jak to u nás ve škodovce vštěpujeme všem, už od mládí.

Na vlně úspěchů plzeňských atletů se neslo i finále dálkařek, kam se probojovala Linda Suchá. Předvedla skok dlouhý 626 cm, což je nový osobní rekord a taky čtvrté místo na mistrovství Evropy juniorů, což je rozhodně další důvod k radosti.

Pátou finalistkou byla tyčkařka Tereza Schejbalová. Ta k úžasu všech nejdříve vyhrála svoji kvalifikační skupinu výkonem 405 cm. Rázem tak rozšířila okruh favoritek na medaili. Očekávanou bitvu o medaile o dva dny později před finálovým kláním bohužel zastavily zdravotní problémy. Přestože šla Tereza bojovat s nepřízní osudu, byly z toho nakonec tři neplatné pokusy hned na základní výšce. I tak končí někdy finálové boje.

Do nominace České republiky se dostalo celkem šest atletů ze škodovky. Vezeme domů tři cenné kovy a jedno výborné čtvrté místo. Hned pětice z našich se probojovala do závěrečných finálových bojů a všichni (!) se umístili v top evropské desítce. Plzeňská atletika má dominantní postavení v rámci ČR, co se týče výchovy a přípravy mládežnických kategorií, a teď jsme naši několikaletou práci předvedli i všem v Evropě. Mimořádný rok pro plzeňskou atletiku. Tleskat a gratulovat už nestačí. Tohle už je na slzy. Na slzy štěstí a radosti.

Děkujeme všem našim partnerům a fanouškům za výjimečnou podporu našeho klubu. Pro tohle se vyplatí atletiku milovat.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.