Přesuout na hlavní obsah

Jakub Davidík vybojoval výhru pro Česko

Je ze Stříbra, ale i na Evropském olympijském festivalu mládeže tenhle běžec ukázal, že je prostě zlatý.

„Věřil jsem si. Věděl jsem, že to může být zlatá. A povedlo se,“ okomentoval svůj výkon Jakub Davidík. Pro zlatou medaili si ve finále doběhl v čase 1:51,02 a stříbrného medailistu z Polska porazil bez jedné setiny o dvě sekundy.

„Myslel jsem si, že poběžím rychleji, ale první kolo bylo hodně pomalé. Až tři sta metrů před cílem jsem do toho chtěl jít naplno a zrychlil jsem. Takže ve výsledku jsem se závodem spokojený.“

Jakubův osobní rekord na osmistovce je ještě téměř o jednu vteřinu rychlejší.

Sedmnáctiletý půlkař si odváží medaili už z druhého Evropského olympijského festivalu mládeže. Tu první, bronzovou, získal na EYOF 2017 v Gyôru. „Tam jsem si udělal velký osobák o dvě a půl sekundy, to bylo i pro mě obrovské překvapení,“ řekl zlatý medailista z Baku, který závodí za TJ Baník Stříbro.

O rok později svůj medailový úspěch na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires nezopakoval. „Loňská sezona byla celá špatná, moc se mi nedařilo.“ Olympijským závodům v Baku ale přizpůsobil svou letošní přípravu. Zaměřoval se právě na vzdálenost 800 metrů. A vyplatilo se! „Tahle medaile je pro můj zatím největší úspěch, moc si toho vážím,“ uzavřel Jakub, jenž rád rybaří.

zdroj i foto: olympic.cz

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.