Přesuout na hlavní obsah

„Extraliga? Vyhrál jsem i díky taktice“

Stolní tenista ze Šumavy Ondřej Květon už dva roky jde za svým snem profesionálního sportovce...

... v profesionálním centru na Vysočině.

Přes léto jsi opět hodně trénoval, dlouho se ale nevědělo, zda budou nějaké turnaje. Na čem jsi tedy nejvíce pracoval?
Příprava se hodně změnila, jelikož zrušili ME juniorů, takže jsem první dva týdny prázdnin měl pauzu od stolního tenisu, doma jsem výrazně pracoval na fyzičce, hodně jsem posiloval. Potom jsem začal trénovat už v hale a bylo to letos nejvíce zaměřené na nohy a správný pohyb za stolem, k tomu různé běhání venku.

Příprava to byla úspěšná, v létě jsi dosáhl několika zajímavých výsledků. Které turnaje jsi hrál a jak se ti dařilo?
Hrál jsem mezinárodní turnaje Satellite tour v Havířově a v Senci, na obou jsem skončil třetí jak ve dvouhře, tak v družstvech. Také jsem hrál Memoriál Milana Hrachového (turnaj s mezinárodní účastí), tam jsem vyhrál ve dvouhře kategorii dorostenců i U21 a v mužích jsem se dostal do osmifinále.

V mužích už letos pravidelně nastupuješ i v 1.lize dlouhodobé soutěže družstev a občas dostáváš šanci za tým Chebu v extralize. Jak se ti zatím daří v těchto soutěžích?
V extralize mám zatím skóre 1:1 a za tu výhru jsem opravdu hodně rád, jako tým jsme na 3. místě a v 1. lize mám skóre 8:1 a zatím jsme vyhráli tři zápasy ze tří, navíc vše vyhráváme vysokým rozdílem, takže první zatím nejsme bohužel jen z důvodu toho, že v tabulce jsou týmy, které mají odehráno více zápasů, ale to se snad brzo změní (úsměv).

Sezóna je zatím úplně na začátku. Jaké máš cíle pro nejbližší měsíce?
První blízký cíl mám už příští týden, kdy se bude konat odložené mistrovství České republiky dorostu, které se mělo hrát na jaře a kde budu pravděpodobně nasazený jako číslo tři (první junior by měl startovat na evropském TOP 10 v Berlíně). Takže chci obhájit nasazení a poprat se třeba o finále, další cíle jsou bohužel zatím nejisté, mezinárodně jsou do konce roku všechny akce zrušené, takže hlavním cílem sezony budou kvalitní výkony doma, které mi pomohou se kvalifikovat na MEJ.

Svou kariéru můžeš posouvat i díky kvalitním trenérům, kteří s tebou pracují. V čem vidíš největší přínos každého z nich?
Bohumil Vožický se se mnou zaměřuje především na správnou techniku, detaily jako že mám mít níž těžiště, kdy správně vytáčet tělo a podobně. Od Tomáše Pavelky je to hlavně rychlost nohou, od Davida Štěpánka je to taktika na hráče, on se v tom hodně dobře vyzná, před extraligou dokáže jednoho hráče rozebírat i půl hodiny.

Takže zjišťuješ, že stolní tenis není jen o úderech, ale i o taktice?
Ano určitě, kdybych šel hrát s Martinem Kobližkem (vyhraný zápas v extralize) a nevěděl, co na něj hrát, tak bych dostal 3:0 (smích).

Letos jsi nastoupil do středoškolské výuky, co sis vybral za obor a proč?
Vybral jsem si učební obor kuchař číšník, jelikož nejsem studijní typ, sice jsem nikdy neměl na vysvědčení čtyřku, ale učil jsem se denně třeba i tři hodiny, ale já se chci živit stolním tenisem, tak jsem zvolil školu, kde se tolik učit nemusím, a navíc si myslím, že kdybych se třeba zranil, nebo nemohl hrát, tak v tomto oboru seženu snadněji práci, než kdybych šel třeba na obchodní akademii.

Ke sportu máš příkladný přístup, který oceňuje i Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje, nebo výrobce potřeb pro stolní tenis firma Donic, kteří tě podporují. Jak moc ti jejich podpora pomáhá?
AISPK je úplně skvělá, protože rodičům pomáhá hradit můj pobyt v tréninkovém centru v Havlíčkově Brodě a k tomu navíc dostávám různé potravinové doplňky, sportovní oblečení nebo obuv. Sponzoring od Donicu je pro mě velká čest, jelikož moc hráčů nepodporují. Mám štěstí, že podporují i Danu Čechovou (olympionička z Londýna a Pekingu, trenérka AISPK), takže mám na sezónu už 20 párů potahů, které není šance sehnat v obchodě, protože jsou jen pro smluvní hráče, což je velká pomoc jak finančně, tak pro samotnou hru. Takže bych moc chtěl poděkovat všem, kteří mi pomáhají, i skvělé akademii HB Ostrov.

Foto: Deník / Jaroslav Loskot

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.