Přesuout na hlavní obsah

Cestování? Víc času než závody + tréninky

Sportovní střelec Jakub Sochor precizně zanalyzoval rok a půl svojí sportovní činnosti... Zajímavé čtení!

Máme za sebou 51 dní roku 2020 a internet je plný všech možných i nemožných shrnutí právě uplynulého roku. Dovolím si také jedno přihodit, a to souhrn mé sportovní aktivity nejen za rok 2019, ale již od 25. června 2018, kdy došlo v AIS ke zprovoznění Karty sportovce.

A proč vlastně tohle shrnutí? Myslím si, že spoustu lidí si nedokáže představit, kolik úsilí, a hlavně času je potřeba dát do takřka vrcholové úrovně sportu a co to vlastně obnáší. Že sportovci v AIS mého věku nejsou celý den na sportovišti a celý den nevěnují zlepšování svých schopností. Musí chodit do školy, do práce, mají jiné koníčky a zájmy. A tohle vše musí do svého už tak naplněného harmonogramu napasovat…

Od 28. června (tj. 554 dní) jsem absolvoval 108 závodů (takřka jeden za týden). Úspěchy vyjmenovávat nebudu, to by nebylo profesionální – zajímavější je však jiná věc. Tyto úspěchy zajímají vždycky všechny, ale zároveň zapomínají na tu práci, která je za nimi. Zapomínají, že i ten poslední na vrcholných soutěžích věnoval stejnou, nebo dokonce i větší přípravu, a stejně se neumístil. Dle mého názoru by všichni za dobrými výsledky měli vidět tu práci a ten trénink.

Za vybrané období jsem tedy tímto tréninkem strávil takřka 1500 hodin, což vychází v průběhu na 2 hodiny a 45 minut denně (včetně nedělí, svátků a prázdnin), které jsem strávil aktivitami vedoucími ke zlepšení mých střeleckých schopností.

Aby to bylo trochu představitelnější (a přirovnal to k závodu), přepočetl jsem strávený čas na čas, který jsem trénoval pro jednu minutu závodu (pro představu – závod ve vzduchové sportovní střelbě z pistole trvá 105 minut): Jedné minutě závodu, což odpovídá zhruba jedné závodní ráně, jsem věnoval v tréninku zhruba sedm a půl minuty:

    ·jeden a půl minuty jsem trénoval střelbu,

    ·půl minuty jsem se věnoval kondici,

    ·minutu teorii,

    ·čtvrt minuty fyzioterapii,

    ·a pět minut cestováním.

Velkým paradoxem je skutečnost, že cestováním na tréninky nebo závody strávím více času než strávím na závodech a trénincích dohromady. Ale to znamená jen to, že se musím ještě více snažit a ještě lépe si čas zorganizovat…

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.