Přesuout na hlavní obsah

„Čekají nás skvělé časy české cyklistiky“

Milan Spěšný. Netřeba představovat. Dobře, tak aspoň takhle: skvělý závodník a teď hlavně vynikající trenér...

Jako skvělý závoďák jsi po skončení kariéry založil svoji MS Bike Academy Racing – co tě k tomu vedlo a jak se akademii daří?
Chtěl jsem zůstat u cyklistiky, a jelikož šance mít profi tým je v našich podmínkách skoro nereálná, tak jsem začal s mládeží úplně od nuly. Dnes je to už sedm let a za tu dobu jsme se rozrostli tak, že máme přes padesát dětí a celkový počet dosahuje skoro 80 cyklistů. S odstupem času musím říct, že jsem velmi vděčný a rád za to, že jsem se tak rozhodl, a práce s mládeží mě velmi baví. Naučit děti od základů techniky až po vedení těch starších v závodech je velmi naplňující pocit.

Jistě hodně rodičů zvažuje, na který sport své dítě dát a kdy. Jak bys jim poradil s cyklistikou?
Optimální vidím začátek tak kolem 8. roku věku, je to samozřejmě velmi individuální, ale je potřeba počítat s tím, že se při tréninku dostaneme i třeba na silnici apod. U nás děti vedeme k univerzálnosti, takže to není jen o kole, ale i hodně cvičíme, v zimě máme soustředění na běžkách atd. Určitě to není nejrychlejší způsob k dosažení výsledků, ale my bereme výchovu tak, že nejprve je člověk, pak sportovec a až na úplném vrcholu cyklista závodník.

Přesto tvoji svěřenci už dosahují skvělých výsledků.
To mě samozřejmě moc těší a snad je to i důkaz toho, že to děláme dobře. Naši nejlepší jezdí na medailových pozicích MČR i český pohár. Máme i mistryni Evropy na MTB, takže myslím, že cesta univerzálnosti a širokého záběru v mladších kategoriích se vyplatí. Díky odvedené práci i výsledkům se nám pak daří pro nejlepší získávat podporu dalších partnerů.

Jedním z nich je i Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje, která podporuje tři tvé závodníky: Simonu Spěšnou, Štěpána Krulu a Petra Zemana.
Ano, spolupráce s AIS je skvělá a, doufám, oboustranně výhodná, naši závodníci mohou využívat fyzioterapii, která, protože je drahá, tak by ji závodníci třeba z ekonomických důvodů nemohli mít. Dále dostávají iontové nápoje, vitamíny na podporu imunity, mohou využívat kryo terapii. Loni před největším úspěchem na ME jsme se díky AIS dostali obratem na vyšetření ve FN Plzeň, což také velmi pomohlo. Akademie pomáhá i organizováním odborných seminářů, můžeme využít mentální analýzu SportMind a pomáhá nám i s ekonomickým podpořením tréninkového procesu. Je toho opravdu hodně a pro naše závodníky je čest být součástí takového projektu. Mohu s čistým svědomím říct, že dělají vše pro to, aby podporu svým přístupem ke sportu vrátili.

Jaká tedy myslíš, že bude budoucnost české cyklistiky?
V Čechách zažíváme cyklistický boom. Na závody českého poháru jezdí stovky závodníků, opravdu často se stane, že v mládežnických kategoriích startuje v každé přes 100 kluků, holek – třeba kadetek – jezdí víc než žen, takže myslím, že máme šanci vychovat spousty talentů. Navíc díky úspěchům Jardy Kulhavého nebo Ondry Cinka v MTB, silničářům i dráhařům mají mladí možnost vidět, kam až to jde dotáhnout. Věřím, že nás čekají zlaté časy naší cyklistiky.

Co bys tedy doporučil, aby rodiče nadchli své děti do cyklistiky?
Hlavně by měli na kole jezdit taky, ideálně společně. Kolo je pro malé děti přirozená výzva a udržet prvotní nadšení je základ. Často rodiče kupují dětem kola větší, než jaká by v té chvíli měly mít, nebo naopak už mají zase kolo malé. Dítě se pak začne bát, protože kolo neovládá, nebo ho jízda přestane bavit a ten blok odstranit je pak velmi těžké.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.