Přesuout na hlavní obsah

Čech Felix Aidarkeev: Rada? Vypustit lenost

Pochází z Kyrgyzstánu, hornaté země daleko od moře, kde jsou bojové sporty velmi populární. Vybral si judo...

..., a i když od čtyř let žije s rodiči v Mariánských Lázních, stihl reprezentovat rodnou zemi. Od roku 2020 už je ale borec, který na fotce pózuje druhý zprava, novou naději českého juda.

Judo je v tvé rodné zemi velmi oblíbené. Byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsi s ním začal?
Obecně jsou v Kyrgyzstánu populární všechny bojové sporty, především volný styl, box, judo, ale i další. Začal jsem s judem kvůli svému otci, který je sám sportovec a bývalý kapitán jednotky URNA Ministerstva vnitra.

Kyrgyzstán je pro nás celkem exotická země. Můžeš nám o ní něco málo prozradit? A odkdy jsi s rodiči v České republice?
V České republice jsme od roku 2007, kdy jsme se přistěhovali do Mariánských Lázní, tehdy mi byly 4 roky. Kyrgyzstán je hornatá země se šesti miliony obyvatel. Jsou zde i vrcholoví sportovci na světové úrovni, a to především v bojových sportech, jako jsou volný styl, thajský box, MMA.

Česko je tedy tvým domovem, žiješ tady od malička, studuješ na sportovním gymnáziu v Plzni, ..., chtěl bys tedy někdy v budoucnu reprezentovat Českou republiku?
Ano, Česko je mým domovem a bude mi ctí ho reprezentovat, když dostanu tu příležitost. V roce 2019 jsem měl možnost reprezentovat na evropských pohárech a mezinárodních soutěžích svoji rodnou zem, tuto možnost jsem měl jen díky vstřícnému postoji Českého svazu juda, za což moc děkuji. Od začátku roku 2020 jsem začal řešit české občanství a dnes vám mohu říct, že jsem již oficiálně občan České republiky.

Jsi student SG Plzeň, na tréninky to máte do nové haly jen pár kroků ze školy, hned vedle je jídelna a internát jsou toto ideální podmínky pro mladé sportovce?
Ano, jsou to ideální podmínky, o kterých se většinou může jen zdát, takže jsem moc rád, že je zde v Plzni máme. Například sportovní hala, ve které jsou všechny vymoženosti jako třeba posilovna, která je součástí, nebo fyzioterapeutka, která je jen několik metrů od haly. To vše je ideální pro to, aby každý mohl zlepšit svoji formu a výsledky.

České judo nyní hlavně díky Lukáši Krpálkovi zažívá úspěšné období. Máš ambice být dalším pokračovatelem, nebo zatím tak daleko svoji karieru neplánuješ?
Určitě, chtěl bych být pokračovatelem. Především je důležité být zdravý. Nikdo neví, co se může v budoucnu stát. Uvidíme, jak mi život ukáže; podle toho pak budu postupovat dál.

V letošním roce jsi se stal novým členem AIS Plzeňského kraje, což je další podporovatel mladých úspěšných sportovců. Je to pro tebe další důkaz, že jdeš správnou cestou? A co konkrétně pro tebe výběr do takové organizace znamená?
Jsem velmi rád, že jsem byl vybrán do Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje. Je to pro mě moc důležité a hlavně důkazem, že jdu tou správnou cestou. Pro sportovní růst je klíčové, že tato organizace existuje a pomáhá nadějným sportovcům vypracovat se na vrchol.

Děláme rozhovor v době, kdy je v ČR vyhlášen nouzový stav, jsou zavřené školy, zrušené závody. Jak se v současné situaci připravujete?
No já osobně jsem měl na začátku března operaci, kvůli úrazu na závodech. Operovali mi levou kyčel, kde jsem měl prasklé vazivo a roztrženou chrupavku. Momentálně mám rehabilitace. Jak se vše zahodí, tak se opět začnu připravovat, abych se co nejrychleji dostal zpět do formy.

Víme, přejeme kvalitní rehabilitaci a bezproblémový návrat. Je něco, co bys chtěl vzkázat začínajícím sportovcům? Zároveň máš kolem sebe jistě lidi, kterým se sluší poděkovat za to, že ti pomáhají nejen ve sportovním růstu... Chceš někomu z nich zde poděkovat?
Začínajícím sportovcům chci popřát zdraví a hlavně trpělivost. Důležité je nezameškávat tréninky a vypustit lenost. Jedním z mých největších fanoušků je můj 11letý bratr Marsel, který je také judista, a jsem rád, že pro něj mohu být vzorem. Chtěl bych poděkovat všem svým trenérům z Prahy, Chebu, Mariánských Lázní i Plzně. Nyní trénuji pod pány Dolejšem a Šimsou. Zároveň bych chtěl poděkovat AIS PK za pomoc s operací u pana doktora Zemana a jemu za profesionální přístup a úspěšnou operaci. Nejvíce děkuji svým rodičům, bez kterých bych nikdy nebyl tam, kde jsem.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.