Přesuout na hlavní obsah

Antonie Galušková světovou šampionkou!

Mimořádný výkon a výsledek zaslouží mimořádný komentář... Tohle je detektivka jak od Agathy Christie ;-)

Titul světové šampionky vyhrála ve svém posledním juniorském roku Antonie Galušková s časem 100,91 s. „Stále tomu nemůžu uvěřit. Nevím proč, ale celé to mistrovství pro mě bylo neskutečně složité, ale nakonec jsem si to užila. V jízdě by se asi našly nějaké chybičky, ale myslím, že to bylo docela dobré, až na ten jeden šťouch, který jsem šťouchla prstem. Ale stačilo to, za což jsem moc vděčná,“ popsala kajakářka v cíli slalomu na divoké vodě.

+ podrobný komentář Vladislava Galušky – táty, trenéra, stavitele lodí, pečovatele, atd. v jednom:

MS v Krakově skončilo, Tonička se zapsala hodně, ale hodně tlustým zlatým písmem v juniorské kategorii světových juniorských kajakářek do historie a bude už pomalu za pár měsíců přemýšlet, jak to půjde vlastně dál.

A jak to na tom MS bylo??? Voda v Krakově byla podstatně těžší než na Evropě v Lipťáku a to Toničce vyhovovalo. Na trati se stavitelé také vyblbli. Trať šla hodně proti vodě, bylo tam pár náhodových míst, ale měl to každý stejně, jen se muselo hodně makat.

V hlídkách si Lucka Nesnídalová nešťastně šťouchla při výjezdu z jedné z vyjížděček a tím holky nezopakovaly zlato z loňského MS v ITA. Ale i ze stříbra se holky moc radovaly.

Chvilku po kvalifikaci na kajaku, kde s obrovským přehledem vyhrála Tonička, jela s Vojtou semifinále nové kategorie C2Mix. Tam k překvapení všech ujeli a vyhráli. Ve finále ale udělali dvě chyby a byla z toho i tak super stříbrná medaile. Vojta Toničku vynesl v náruči na stupně vítězů.To nikdy nikde ještě nebylo. :-)

Pak byla den pauza a šlo se na kajakářské ženské semifinále třiceti nejlepších světových juniorek. Tonička věděla, že by jí finále utéct nemělo, ale napnula všechny fanoušky na limitní infarktovou hranici… Přišel její velký zásek na hodně náhodové brance 6, k tomu na osmé brance šťouch. Přijela do cíle, byla pátá, radovala se, ale naskočila u ní hvězdička a divákovi nebylo jasné, co se u ní přezkoumává. Chvilku pořádné drama, protože někdo z trenerů vypočetl, že viděl dohady rozhodčích u nějaké brány a že pokud jí připíší šťouch, na finále jí to stačit nebude.

A pak zase někdo přepočetl, že to stačit bude a dlouhé minuty, které se dají přepočítat na hodiny, se čekalo. Nakonec jí šťoucha připsali na patnáctce. Tonička říkala, že o něm věděla, ale že byl tak lehký, že vůbec nepočítala, že ho někdo mohl vidět. Chloupky na kloubech prstů to byly? Takže i s tím vším nakonec desáté místo v semifinále, s několikadesetinovou rezervou, poslední možné místo pro start ve finále. Pro Toničku úplně nová zkušenost, ale to se občas stane...

Říkal jsem jí před startem finále, že to desáté místo je pro ní v podstatě dar, že tam vůbec nemusela být a že se dárky nevyhazují. Stejně jako já asi nikdy nevyhodím tu hroznou darovanou dřevěnou kočku, co jsme kdysi dostali a mám ji stále v obýváku. :-) Říkala, že rozumí a že prostě už pojede dobře. Pak proběhla analýza videa, párkrát se prošla trať a Toni šla v klidu na start finále MS junior jako první, v uvozovkách nejhorší, závodnice, na základě semifinále.

Závod začal... Na šestce, která jí už vyšla daleko lépe než v první jízdě, ale stále oproti nejrychlejší holce nechala dvě sekundy. :-( Pak přišel na patnácté bráně opět dotek prstem. :-( Úplně stejně jako v první jízdě, akorát větší.

ALE – tlačila do toho, co to šlo, a přitom vůbec nebláznila a zbytečně neriskovala. Jela jak profík. Jízda byla rychlá, zcela pod kontrolou. Po jejím dojezdu do cíle bylo jasné, že čas i se šťouchem na patnáctce je rychlejší než čas vítězky semifinále.

Všem kočkám nahoře bylo tedy hned od počátku finále jasné, že Toničku dojet úplně jednoduché nebude, a začal na ni hon. A možná to bylo i docela dobré, protože se muselo riskovat a samozřejmě díky tomu i chybovat. A v tu chvili pro Toničky fanoušky bylo následujících dvacet minut sledování zbytku nejlepších devíti juniorek světa jako neskutečně dlouhé čekání a neskutečné nervy.

Já jsem si to taky FAKT infarktově užil. Prostě se čekalo, kdo z těch holek něco pokazí a nebo se někdo utrhne a předvede něco lepšího než ta holka od Otavy. Tak se prostě v Krakově rodilo letošní Toničky světové juniorské zlato...Jinak všem… nebudu nikoho konkrétně jmenovat… díky moc za podporu. :-) Ahoj

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.