Přesuout na hlavní obsah

Akademie individuálních sportů roste

„Je škoda, že v době mých žákovských a dorosteneckých let nebyla žádná akademie. Ale je bezva, že současní...

... talentovaní sportovci mohou využívat širokou nabídku služeb Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje,“ prohlásila Barbora Strýcová, plzeňská rodačka, na naší, v pořadí již páté velké, otevřené akci sportovní veřejnosti roku 2019 – foto.

AIS PK, jejímž cílem je péče o vybrané talentované sportovce kraje v individuálních olympijských sportech, uzavírá druhý rok své působnosti. Výčet všech aktivit a škály služeb zkvalitňujících tréninkovou nadstavbu podporovaných jedinců je velmi široký. Stručný souhrnný přehled ilustruje šíři, pestrost i výslednost fungování akademie.

Uskutečnili jsme mj. 5 velkých otevřených seminářů – VIP protagonisté: Jelínek, Havlíček, Provázek, Mráz, Rukavička, Strýcová a 56 setkání s garanty a trenéry jednotlivých sportů.

V roce 2018 získali členové AIS PK na mistrovstvích světa a Evropy 3 zlaté a 2 bronzové medaile, v roce 2019 už 7 zlatých, 6 stříbrných a 1 bronzovou. Na republikových šampionátech to bylo předloni 16 zlatých, 37 stříbrných a 42 bronzových, loni už 18 zlatých, 40 stříbrných a 46 bronzových.

Nositelé světových a evropských medailí: J. Davidík, J. Forejtek, bratři Forejtovi, A. Galušková, F. Ličman, M. Paulusová, S. Spěšná, P. Vargová – řazeno abecedně.

Nejvýraznější podíl cenných kovů z MČR patří: plavání, dále akademikům v královně sportů atletice, v cyklistice, sportovní střelbě, judu a stolním tenise.

Řada maturantů byla přijata na VŠ, převážně ZČU v Plzni: Louda, Skypalová, Klíma, Koželuhová, Schejbalová, Sochor, Vargová, vybrané akademiky absolventy bude AIS PK podporovat i nadále.

V roce 2020 Akademie i díky prostředkům Plzeňského kraje dále poroste. Jak kvantitativně: 61 talentů, 17 olympijských sportů, (2019 – 51/16), tak kvalitativně: služby, podpora, medializace, individualizace.

„Jsem přesvědčen, že někteří ze sportovců AIS PK se v budoucnu OH nejen zúčastní, ale možná přivezou i medaile,“ řekl Ivo Grüner, náměstek hejtmana pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku.

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.