Přesuout na hlavní obsah

„Paní redaktorku jsem musel zklamat“

Těší nás, když se naši členové objevují a výrazně projevují v médiích... jako třeba Jakub Sochor.

Student blovického gymnázia, byl hostem Českého rozhlasu Plzeň, a tak jsem si ho pozval i k nám do redakce; je přece jen blovickým občanem, dokonce prvním občanem roku 2000. Jakube, čím sis vlastně zasloužil pozornost ČRo?
Impulsem bylo získání Ceny rektora Západočeské univerzity v Plzni, která je každoročně udělována za skloubení sportovních a studijních výkonů. V mém případě se jedná o skloubení vrcholové sportovní střelby a vědeckého bádání v oblasti radioaktivity. V plzeňském rozhlase dále přišla řeč i na oblast vojenské historie, uměleckého vyžití třeba při hře na saxofon. Ke konci paní redaktorka podotkla, že jediná význačnější oblast, kde se dosud nevyskytuji, je politika. Ale musel jsem ji zklamat – i tady už dělám své první nesmělé kroky.

Nejdříve tedy ke sportovní střelbě. Ač zájmový střelec, v olympijské sféře tohoto sportu se moc nevyznám – mohl bys tedy krátce osvětlit, čemu se konkrétně věnuješ?
Já se konkrétně věnuji sportovní střelbě z pistole, a to jak vzduchové, malorážkové i velkorážové. Úplně nejraději z nich mám disciplínu libovolná pistole, která se střílí na vzdálenost 50 metrů. Profesionální zázemí mám díky smlouvě zajištěno v Centru sportu Ministerstva vnitra Olymp, které se nachází v plzeňských Lobzích. Jsem již druhým rokem v družstvu juniorské reprezentace ČR. Musím podotknout, že k tomu jsem i členem Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje, která mi, ač se pořád jedná o mladou instituci, velmi pomáhá z hlediska kondiční, psychologické a nutriční přípravy.

A co dosažené úspěchy?
Určitě bych chtěl jmenovat dvojnásobné zlato z letní olympiády dětí a mládeže 2017 v Brně, pak bronzovou medaili z evropské mládežnické ligy ve Finsku a taky bronzovou medaili z mezinárodního setkání olympijských nadějí v Nitře. Z týmových úspěchů nesmím zapomenout na 9. místo z mistrovství světa do jednadvaceti let konané v jihokorejském Changwonu a na 5. místo z mistrovství Evropy juniorů U21. Ve svém věku beru jako velký úspěch 78. místo v mužském evropském žebříčku.

A jak tento „koníček“ kombinuješ se svou vědeckou činností?
Hodně těžko, ale nedávno jsem se zúčastnil týdenní měrné kampaně (v pořadí již šesté) v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd v Řeži u Prahy, kde spolu s Katedrou jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT zkoumáme transport a chemické vlastnosti homologů supertěžkých prvků. Tomuto oboru bych se chtěl věnovat i při studiu na vysoké škole...

Chcete dostávat aktuální novinky a zprávy Akademie? Zapište zde svůj e-mail.